Kan det betale sig at lave sine egne brugertest?

Topgrafik, pynt

Hvad koster det at brugerteste en webshop? Kan det betale sig at lave arbejdet selv og hvad er der af fordele og ulemper ved det? Det er nogle af de spørgsmål dette indlæg søger at besvare.

Lad mig bare være ærlig. Jeg sælger et billigt brugertest-produkt. Og lige nu kører jeg kampagne, hvor man får endnu mere for pengene. Så er det ude af posen.

Som sælger af noget, der reelt set er Danmarks billigste brugertest og samtidigt er et fuldt professionelt produkt, har jeg overvejet hvilke argumenter der kunne være for ikke at købe produktet (trods alt). Og for at komme argumenterne i møde når jeg canvas-sælger produktet, så har især et argument interesseret mig: “Jeg kan lave det billigere selv”.

Men kan du lave det billigere selv?
Og hvis du kan: Hvorfor så betale for det?

Det kan man naturligvis. Hvis man arbejder gratis, kan ingen konkurrere med prisen. Hvis ens arbejdstid ikke er bedre brugt, så kan alt lade sig gøre. Men lad os nu alligevel afprøve argumentet lidt mere seriøst.

For overhovedet at udfordre “gør-det-selv”, så taler vi her om den billigste type af brugertest. Dem kalder vi typisk for de umodererede, for fjerntest eller for asynkrone test. Det er brugertest, hvor brugeren indgår i testen, sidder for sig selv og løser testopgaver, uden at nogen ser med over skulderen eller blander sig. Det er den billigeste form for test, netop fordi, at det der koster, er den person der ellers skulle betales for at sidde der: Testlederen eller konsulenten eller hvem det nu kunne være.

I Danmark er der to virksomheder (så vidt jeg ved) der udbyder umodererede brugertest. Usertribe og så min egen virksomhed Optuner. Usertribe er holdt op (!) med at skrive prisen på umodererede test på deres hjemmeside, mens Optuners faste pris på 5 umodererede brugertest og en rapport er 9.750 plus moms lige nu. (det var pr. august 2016). Produkterne er relativt ens, i hvert fald hvis du spørger mig.

Divider

Så kan du lave en brugertest-rapport som disse, billigere end 9.750? Det er spørgsmålet – jo, fordi det må antages, at hvis ikke, så ville du naturligvis blot købe den hos de professionelle!?

Ok, så hvad er din timepris? Lad os bare lege at den er 275,- i timen. Det synes du ikke lyder af meget, men det giver en månedsløn på ca 45.000 inkl. ferie og pension (Bruttotimetallet er 1.926 på et år). Det er nok fint til de fleste.

Lad os se hvad det kræver af timer at lave en brugertest (jeg indrømmer, at jeg ikke kender resultatet af denne beregning, her mens jeg skriver dette):

Først skal der skrives testopgaver. Forudsat, at du ikke skal læse op på hvordan man laver gode, relevante testopgaver, så tager det typisk et par timer, inkl. at kigge lidt på websitet, skrive og rette nogle gange. 2*275,- er 550.

Så skal der rekrutteres testdeltagere. Vi antager, at du ikke skal rekruttere meget specifikke typer. Normalt vil et bureau tage mellem 1.000 og 1.500 pr. person for at rekruttere specifikke brugere. Brugere der så også er screenet, så man er sikker på at de passer i målgruppen. Umodererede test bruger oftest personer der kan segmenteres på alder, region, køn og til dels uddannelse/job. Usertribe og Optuner har deres egne “paneler” af brugere de trækker på. Mange af dem er for øvrigt de samme mennesker.

De personer kan du også selv finde, på facebook eller i din omgangskreds. Men det tager nogle timer at kontakte dem, skrive til dem og et par mails frem og tilbage. Lad os være konservative og sige, at det tager dig 3 timer at indfange 5 testdeltagere. 3*275 er 825.

Så er der nogle praktiske ting. Du skal sende testopgaverne og testdeltagerne skal optage det de siger og det der sker på skærmen. En brugertest er som oftest minimum 30 minutter lang og det kan være svært at finde gratis software der tillader at optage så længe. Men vi kan sige at du er flink og låner dine venner en licens på et tool. Skal vi sige at inkl. at finde det tool, købe det, installere det og afprøve det – samt at sende det til testerne og forklare dem hvordan de skal bruge det osv. At det tager 3 timer? 825 igen.

Nu modtager du så de 5 brugertest-videoer fra dine 5 venner. Hos Optuner og Usertribe er der nu en konsulent (eller hvad vi nu kalder det) der ser testen igennem, skriver udsagn fra brugerne ned, klipper skærmbilleder ud til rapporten og noterer hvor og hvad problemerne er. Du kan jo vælge at være ligeglad med en professionel rapport. Og denne del af opgaven er også klart den mest tidskrævende. Hvis vi antager at du så kun skal se hver optagelse igennem 1 gang, så tager det dig sikkert omkring 3 timer. Altså 825 igen. Men skal du fx dele resultaterne med andre eller på anden måde lave en tilsvarende rapport, så skal du forvente at bruge omkring 14 timer på videoer og rapporter – og det er endda den mere øvede tid. Første gang tager det længere. Så hvis “gøre det billigere selv” samtidigt er “gøre det ligeså godt”, så koster det dig minimum 14*275 = 3.850.

Måske skal dine venner også have et honorar? Usertribe giver et gavekort på 100,- og hos Optuner flotter vi os med et på 200,-
Så vi siger, at du giver dine venner 5*150 = 750.

Nu er din egen “optimeringsrapport” klar. Hvad har den kostet dig?

Ifølge ovenstående har det kostet: 550 + 825 + 825 + 3.850 + 750.

Det giver = 6.800,-
Altså næsten 3.000 billigere end Optuners den billigste.

Så ja, du kan gøre det billigere selv.

Har jeg lige hevet tæppet væk under min egen forretning?

Nej. Trods alt ikke. Her er hvorfor:

 1. Du kan gøre det billigere, jeg tror ikke du kan gøre det bedre (no offence).
  Med det forbehold at du er ikke usability-ekspert, men så skal er det en anden snak…
 2. De tider jeg har skrevet ovenfor er de “øvede tider”, så du kommer til at bruge langt flere timer. Sorry.
 3. Vi forudsætter, at du og dine venner har styr på det tekniske, men faktisk er det en relativt stor opgave at sikre både optagelse og kvalitet af brugertest-videoer. For ikke at tale om videoer der indeholder fejl og skal laves om osv.
 4. Vi forudsætter igen, at du ved hvad du gør, men at lave brugertest er en kompetence som så meget andet. Fra at skrive gode testopgaver til at foretage analysen og at udvælge problemstillinger. Det er et specialiseret og kreativt arbejde, der let sluger meget tid.
 5. Og endeligt. Hvad koster din tid egentligt. Hvis du bruger den på noget du er god til, hvad er det så værd at få andre til at løse opgaven?
 6. Hvis du skulle have en freelancer til det, ville vedkommende bede om 500,- eller mere pr time for at lave arbejdet (må vi håbe). Ifølge regnestykket ovenfor ville projektet så koste 11.750,-

Du kan gøre det billigere selv. Som at reparere din bil eller lægge nyt tag på dit hus…

Så hvorfor vælger nogle at købe en færdig rapport, fremfor at gøre det selv. Fordi det handler om hvad din tid er værd, hvad du vil bruge den på – og så handler det om al den ekstra værdi det giver at få erfarne og professionelle personer på opgaven. Personer du efterfølgende kan diskutere problemer på websitet med, som kan hjælpe dig med at prioritere problemerne korrekt og guide dig mod en god løsning.

Og det mener mange er mere værd, end de par tusinde du potentielt kan spare. Det mener jeg også, men jeg er jo også totalt inhabil og forudindtaget.

Bog omslag grafikSå hvis du alligevel laver dine brugertest selv – hvilket jeg faktisk synes du skal gøre, for alle skal da lære at lave brugertest mindst en gang i livet – så vil jeg anbefale, at du læser Steve Krugs “Rocket Surgery Made Easy“, som er en super jordnær, enkel og sympatisk måde at lave brugertest. Ja du kan da også læse min usabilitybog, men Krug’s er nu engang bedre til formålet…

Men jeg håber du fandt det interessant at se lidt ned i motorrummet, på trods at min slet skjulte reklame og de vægelsindede konklusioner.
God arbejdslyst,

Ole G.

Tag på Conversionboost

 • Konference om øget salg og konvertering online
 • Lær selv at konvertere flere besøgende til kunder
 • Bliv datadrevet og kom væk fra mavefornemmelses-design
Conversionboost

3 meninger om “Kan det betale sig at lave sine egne brugertest?”

 1. Hej Ole. Jeg faldt lige over din artikel her, og tak for den. UserTribe kommer snart med et nyt website, og her kommer vores priser til at stå klart og tydeligt; 25.000 for 1 credit, som er 5 testere, på 1 device og i 1 marked. Jeg mener dog, at priser kun kan sammenlignes for ens produkter, og vores end-to-end løsning, der f.eks. inkluderer antropologisk analyse af testresultaterne og konsulentbistand til operationalisering af indsigterne, er derfor ikke at sammenligne med rå ‘brugertests’. Optuner og UserTribe er på to helt forskellige markeder, og jeg er sikker på, der er masser af forretning at hente markedet for rå brugertests også. God vind! /Rued

  1. Hej Rued. Tak for opdateringen. Nu handlede artiklen mere om det kan betale sig at gøre det selv – altså udenom konsulenter og bureauer – men det glæder mig da, at Usertribes priser bliver mere gennemskuelige. Jeg noterer mig, at Usertribes pris for en rapport med 5 testere på 1 device i et land er det dobbelte af Optuners. Vi inkluderer analyse og konsulentbistand til operationalisering af resultaterne. Så er der i sammenlignende stadig 12.500 til mere end-to-end. Hvis man helt selv vælger at lave rå brugertest kan det selvfølgelig ikke sammenlignes med bureauerne produkter – selvom Optuner nu også leverer de rå test. Det er der ikke så meget avance på, hvilket sikkert også er derfor Usertribe er holdt op med det. /Ole

Lukket for kommentarer.